Dupont tang

From MakerSpace Leiden
Jump to: navigation, search


This equipment is Noise Category 3: Can be used at all hours. No limits.

This equipment is safety category 6: Other equipment with no limits.

De tang en de connectors
De tang ligt in de onderste la van het meest rechter raacokastje

De MakerSpace heeft een dupont/molex/jst connector tang en connectortjes. Ze liggen in de la van het meest rechter raacokastje. Tang en connector-assortiment graag bij elkaar houden, om verwarring met de Adereindhulstang of een van de vele andere tangen te voorkomen.

Dit is het type connectortje dat op een pinheader past of het vergelijkbaar soort 2.54 mm gepolariseerde connectortje.

Met de tang kunnen connectortjes aan draad worden geknepen. Zo kun je dus zelf molex c-grid connectors aan draden zetten. Vaak als "dupont cable" in diverse lengtes verkocht door de Chinese vrienden, zowel met connectors die op pinheaders passen (Female) als connectors die in breadboard passen (male).

In plaats van dergelijke "dupont wires" door te knippen en aan langere kabels te solderen kunnen ze met deze tang rechtstreeks op de kabel gezet worden. Hierdoor zijn ook meerpolige connectoren mogelijk waarvan bijvoorbeeld een asymetrisch M en F pinnen zijn gebruikt waardoor het maar op 1 manier past.

Ook andere typen connector kunnen met de tang worden aangezet, zo lang de kant die op de draad vastmoet ongeveer dezelfde afmetingen heeft als de molex connectors.

De tang heeft een ontgrendelbare ratel: als er iets mis gaat, met het palletje in het handvat de tang ontgrendelen zodat 'ie weer open kan zonder iets te ontzetten. Vraag eventueel een ervaren mak(k)er om hulp als je nooit eerder met een dergelijke tang gewerkt hebt. Of bekijk deze [video-instructie].

Als de tang ooit stuk gaat: Het is [CRIMPZANGE PSK] bij Reichelt, ook bekend als "HT-225D" van Hanlong Tools.

Connectoren ervoor zijn als "header connector" "dupont connector" of "JST connector" vindbaar op Ali/ebay en consorten.