Overleg:Handleiding Lasersaur

From MakerSpace Leiden
Jump to: navigation, search

How about de volgende snelstarthandleiding, aangepast uit de mail van Max: " Algemeen: Volgorde van handelingen:

  • Afzuiging aanzetten (groene knopje naast werkplaatsdeur, wachten tot die niet meer knippert, oranje knopje indrukken, wachten tot deze niet meer knippert)
  • Alle luchtventielen van andere apparaten dicht zetten, anders is er onvoldoende luchtstroming voor de lasersaur. (Loop de hele buis langs)
  • Lasersaur luchtventiel open zetten (hoef je natuurlijk niet dicht te zetten in stap hiervoor)
  • compressor (air-assist) aanzetten (kleine hoekige schakelaartje op de pomp, heeft inmiddels ON/OFF label)
  • Materiaal in de lasersaur leggen
  • Lenshoogte aanpassen (met een 8mm of 1cm blokje hout, misschien goed om een permanent kalibratieblokje te maken en een plek te geven bij de saur?)
  • Via de lasersaur-app (http://192.168.6.110/) je svg of ander bestand inladen
  • Snijden maar (blijf erbij, let op dat er niks in de fik vliegt, en of de air assist goed werk en de rook wordt weggezogen). De compressor kan af en toe aanslaan, dat hoort.


Extra tips: Bij het snijden van schroefgaten of andere "nested" figuren: geef ze in de svg file een andere kleur. In de lasersaur-app kun je namelijk de volgorde van snijden bepalen en de instellingen (snelheid/power) bepalen per kleur. Door van binnenste figuren naar buiten te werken voorkom je dat je materiaal verschuift/valt na uitgesneden te worden wanneer het alsnog gelaserd moet worden. (schroefgaten die later worden gesneden komen er dan scheef uit)

Bij het snijden van plexiglas is het beter vaker te snijden op lager vermogen, dan in een keer op hoog vermogen er doorheen te gaan. Omdat plexiglas smelt/warped kan door de grote energieoverdracht het plexiglas na het snijden weer aan elkaar smelten nadat de laser er voorbij is omdat het nog steeds vloeibaar is. Ook voorkom je scheve randjes en trechtervormige gaatjes. 5mm plexiglas --> 35-40% power, 900 speed, 2 keer --> Als het nog niet los zit (materiaal laten liggen en voorzichtig drukken erop om te kijken of het er uit valt) --> Dan nog 1 keer op 35% @ 1200-1500 (dit was met zwart plexiglas, transparant plexiglas heeft misschien wat meer, zeg 5% extra, power nodig).

Ook is het een goed idee om bij het snijden van kunststof de air-assist lager te zetten, anders blaas je slierten gesmolten kunststof door de lasersaur.

Af en toe (echt heel af en toe) doet de software wat raar en verschuift het 0 x 0 punt. Om te voorkomen dat je materiaal moet weggooien omdat het 0 punt verschuift en je het materiaal niet meer goed kan re-alignen, kun je het beste voor je begint altijd eerst 'homen' (mechanisch 0-punt vinden). Dit kun je doen door in de lasaur-app op het home-knopje rechtsboven te drukken. Als er nu wat fout gaat in de software, kun je het materiaal alten liggen en opnieuw homen en nog een keer snijden zonder materiaal weg te hoeven gooien.

Bij nieuw materiaal kun je het best even een testfile gebruiken om te kijken hoe diep en net het gesneden wordt bij verschillende snelheden/power. Hierin zijn lijntjes van groen tot rood te vinden. In de lasaur-app kun je dan elk lijntje een andere speed/power waarde geven in 1 job. Mijn advies is om de speed constant te houden (tussen de 600-1200) en de power te variëren tussen 30% en 80%. Vervolgens kun je de file gebruiken op een ander stukje materiaal om het effect van meerdere passes te onderzoeken. " Gewijzigd (o.a.): met hoge/lage power -> op hoog/laag vermogen luchtfilters -> Afhankelijk van context vervangen door "ventielen" of "afzuiging" Air assist pomp -> compressor Toegevoegd: minder air-assist bij snijden kunststof

Er moet wellicht nog meer aan gebeuren, maar een stap-voor-stap handleiding op de wiki lijkt mij nuttig --Lucas (overleg) 27 feb 2018 22:57 (UTC)