Cirkelzaagtafel SCM L'Invincible / Large tablesaw

Uit MakerSpace Leiden
Ga naar: navigatie, zoeken

width=300px

Algemeen

De circelzaagtafel is bedoeld om hout te zagen - met name plaat materiaal en balken; in rechte snede. Een zaagtafel is in feite een omgekeerde cirkelzaag.

Het blad is een *hout* zaag; voor zacht en (niet te hard) hout - dat zich goed laat verspanen (als de zaag heet wordt dan verspaand het materiaal waarshijnlijk niet goed genoeg. Ze is geschikt tot diktes van XX 18cm XX.

De zaag is bedoeld voor lange snedes waarbij het hout over lagere afstanden parallel aan de geleide rail geschoven wordt. De zaag is daarom niet erg geschikt voor 'afkorten' - er is dan te weinig geleiding; wat kan leiden tot het blokkeren of verwringen van het zaagblad.

Opstelling

Voor de machine (waar je staat) moet ongeveer 1.50m vrij zijn; links en achter de machine minimaal een meter of; indien het groter is - de maat van je *hele* werkstuk plus genoeg ruimte om te staan aan *voor* en *achterkant*. Bij twijfel even een 'proefrun' doen met de zaag uit om te zien of er genoeg ruimte is - of dat er geleiding/tweede persoon nodig is.

Basis regels

Opmerking vooraf: Het veilig gebruiken van een zaagtafel leer je niet door het lezen van de wiki en de handleidingen; maar door goede praktijkinstructie en oefening op de machine. Vraag dus om hulp en instructie wanneer nodig.

  1. De gebruiker heeft de verplichte instructie gevolgd; en gebruikt zijn eigen 'tag' om het apparaat aan te zetten.
  2. Er moet een tweede persoon aanwezig te zijn die 1) van tevoren weet dat de machine gebruikt gaat worden is en 2) weet hoe de machine stop gezet moet worden. Bij werkstukken groter dan 1x1m is een tweede persoon nodig bij de geleiding.
  3. Gebruik van geluidsbescherming, bril en veilige kleding verplicht. Werkschoenen aanbevolen.
  4. Denk bij krachtstroom apparatuur heel goed na over het gebruik van handschoenen. Zeker bij een cirkelzaag: de schade is vaak groter als het zaagblad de handschoen grijpt.
  5. Alleen voor gebruik met hout en soortgelijke toegestane materialen.
  6. De machine dient schoon achter gelaten te worden; met de RFID toegangs controle op 'uit'.
  7. De machine nooit in 'energized' staat achterlaten/alleen laten.
  8. Als je twijfelt - gebruik de machine niet - en de-activeer deze indien nodig.
  9. Gebruik afzuiging verplicht

Verplichte meldingen:

  1. De gebruiker *moet* melding maken van mankementen, storingen of zaken zoals het eraflopen/breken van de zaag.
  2. Gebruik de noodstop alleen voor noodgevallen - en meld gebruik.
  3. Meld doorslaan zekeringen (bijvoorbeeld bij te snel naar 3 fase/driehoek schakelen) altijd.
  4. Ongelukken en bijna ongelukken moeten gemeld worden (alles waar meer voor nodig is dan een simpele pleister).
  5. Voor gebruik (bij twijfel - gebruik de procedure en checklist uit de handleiding):

Voor gebruik:

  1. Controleer of de machine schoon is; en niets defect lijkt.
  2. Check dat er geen resten hout in de zaagkom zitten.
  3. Zorg dat de omgeving rond de machine schoon is; de vloer niet glad - en vrij is van obstakels (je moet behoorlijk 'rond' de zaag lopen).
  4. Zorg dat mensen die direct in de buurt zijn weten dat je gaat zagen - zodat niemand zich achter je langs wringt.
  5. Check het werkstuk op nietjes, spijkers, scheren en andere zaken die je tijdens het zagen gaan opbreken. Dit type zaag is kwetsbaarder dan de andere zagen die we hebben.
  6. Check dat de zaag mooi over de geleiders boven en onder de tafel loopt.
  7. Check dat er geen speling zit tussen geleiders en blad - en dat het blad 'strak' staat.
  8. Tijdens gebruik (bij twijfel - gebruik de procedure en checklist uit de handleiding):

Wat betreft de machine schoon en veilig achterlaten - per algemene makerspace regel is dit altijd de verantwoordelijkheid van de *laatste* gebruiker. Dus als je de troep van een ander niet wil opruimen; meld het dan - en gebruik de machine niet. Zodra je iets gebruikt ben je verantwoordelijk voor het in goede en schone staat achterlaten van de machine; en het melden van storingen of defecten.

Instellen

  1. Check of het blad haaks staat - en stel de hoogte van het blad in (meestal zo dat de tanden 2-3 mm boven het hout uitkomen).
  2. Gebruik altijd de geleider of de geleide rails.
  3. Gebruik nooit twee geleiders of iets dat tot 'wringen' kan leiden.
  4. Controleer of het spouwmes achter de zaag goed is ingezet (het moet dunner zijn dat het zaagblad - en iets lager zijn).
  5. Doe de kap zo laag mogelijk - maar zorg dat je de bovenkant van de zaag nog net kan zien.
  6. Indien je met twee personen zaagt - doe dan het overpakken een keer 'droog' - dus zonder draaiende zaag; zodat er tijdens het zagen geen verwarring ontstaat.
  7. Leg een duwhoutje klaar.
  1. Bepaal waar jij en je helper gaat staan - dit is liefst niet 'voor' of 'achter' het blad; zodat je niet geraakt wordt als het hout 'bokt'.
  2. Bepaal waar je het werkstuk vastpakt - liefst 'naast' het blad zodat je bij uitschieten met je vingers niet in de buurt van het blad komt

Wees erop bedacht dat; als de zaag iets hards raakt of het hout wat tordeert - de zaag in het hout kan vastslaan. In dat geval zal het hout vaak terug springen - dus met een harde klap 'terug' richting de duwende hand geslagen worden. Tevens kan het gebeuren dat het hout wat gaat klemmen tussen zaag en geleider. Als dit 'voor' gebeurt; dan hoor je dat aan de zaag; of dan wordt het hout weggeslagen. Als het aan de achterkant gebeurt (waar de zaag 'uit de tafel' komt) dan zal het het hout optillen - en door de lucht jouw kant op gooien. Hou hier rekening mee. Het spouwmes en het gebruik van één geleider helpt dit voorkomen.

Gebruik

  1. Zet de afzuiging aan
  2. Zet de machine in de eerste staat (Y) en als de machine draait - in de krachtstroom stand (driehoekje).
  3. Kom nooit dichter bij het blad dan 10cm - gebruik een duwhoutje - en bedenk in welke richting je kan 'uitschieten' met je hand.
  4. Wees bedacht op bokken - het vastslaan van de zaag en terugslaan van het hout.
  5. Zaag rustig - luister goed naar het geluid van de zaag - en ga minder snel als het raar klinkt. Wees voorzichtig met terughalen - de zaag kan dan in het hout slaan.
  6. Om diezelfde reden - de persoon die het hout aanpakt aan de andere kant moet er goed op latten dat de zaagsnede niet dichtgeknepen wordt - of dat het hout van de tafel getild wordt.