Stofzuigers Vacuum Cleaners

From MakerSpace Leiden
Revision as of 19:35, 15 July 2021 by Lucas (talk | contribs)
Jump to: navigation, search

This equipment is safety category 6: Other equipment with no limits.

This equipment is Noise Category 3: Can be used at all hours. No limits.

This Wiki Page needs revision: The makerspace has grown / changed considerably since it was last edited. Please remove this tag or this page once the page is up to date or obsolete, but do not remove it too soon.

De makerspace heeft rode stofzuigers, blauwe, blauwe van Michelin, blauwe Nilfisk en een hele grote. Het gebruik ervan spreekt redelijk voor zich. Behalve...

1 rode stofzuiger staat onder het werkblad van de keuken, handig om de kleine ruimte te stofzuigen. Meestal staan er een of meerdere blauwe bij de grote frees, en in de houtwerkplaats, voor gebruik aldaar.

2 van de blauwe zijn Michelins, daarin scheuren de bruine papieren stofzakken die voor de nilfisks bedoeld zijn, hier zijn (grotere) witte kunststof-achtige zakken voor. De hele grote "olifant" (dewalt) is voor gebruik met houtbewerkingsmachines, en te vinden in de buurt van de houtbewerkingsmachines.

Zie ook NetSlaafHoutwerkplaats als je hem wil gebruiken om automatisch stof af te zuigen als je een apparaat aan zet.

Zak verwisselen rode Nilfisk UZ934 stofzuiger

 • Nieuwe zakken staan in het keukenkastje.
  • Of zijn op. Indien op, markeer de stofzuiger dan duidelijk als "buiten gebruik" zodat deze niet zonder zak gebruikt wordt.


 • Het handvat eindigt aan de zijkanten in 2 klipjes, deze voorzichtig opzij trekken, en de bovenkant van de stofzuiger (Motor etc.) tillen aan het handvat
 • Filter achter de stofzak weghalen
 • Kunststof plaatje bij stofzak omhoogschuiven en verwijderen
 • Stofzak verwijderen. Dit gaat gemakkelijk door de hele bak te kantelen zodat de stofzak van het kunststof buisje afschuift. Vang 'm wel op, anders stuift het zo.
  • Andere methodes werken ook.
 • Nieuwe stofzak plaatsen en stofzuiger in omgekeerde volgorde weer in elkaar zetten.
  • Eventueel eerst filter reinigen of vervangen.
 • Is de stofzak vol en er is geen nieuwe, plak dan een notitie op de stofzuiger met daarop 'stofzak vol' of 'buiten gebruik'.

Goede vervangende stofzakken: Type UZ 934 Stofzuigerzakken voor Electrolux en Nilfisk Een goedkope webwinkel (€6,95 per 10 zakken ex bezorgkosten) is fiyo.nl/stofzuigerzak-gm-130-uz-932-934-1406905020-32516

Blauwe Michelin VX20 1400 ABS stofzuiger

 • Hierin scheuren de papieren zakken soms. Er zijn grote witte kunststof stofzakken voor, die liggen in hetzelfde keukenkastje.

Als ze op zijn, het is dit type: https://www.hbm-machines.com/producten/michelin/michelin-toebehoren/michelin-set-van-5-stofzakken-voor-de-michelin-20-liter-nat-en-droog-stofzuiger (Nog niet elders gevonden - als je ze elders goedkoper vindt, laat het weten!)

 • Maten van het filter zijn 14 cm binnendiameter en 15.5 cm hoogte. Het huidige filter laat alle stof door en dient alleen ter bescherming van de motor (grof foam filter). TODO: beter filter zoeken. Op dit moment wordt de enige filterwerking geboden door de zakken.

Blauwe stofzuiger (Maar niet de Michelin)

 • Nieuwe zakken staan in het (linkerste of middelste) keukenkastje, het zijn dezelfde als voor de rode stofzuigers.
 • Trek het klepje aan één kant van het deksel omhoog en til het deksel eraf.
 • Schuif de stofzak van de inlaathouder en vervang deze.
 • Is de stofzak vol en er is geen nieuwe, plak dan een notitie op de stofzuiger met daarop 'stofzak vol' of 'buiten gebruik'.
 • Aanvulling nodig: het kan zijn dat er een stoffilter is.

Blauwe Nilfisk ATIX... InfiniClean

Het nieuwe stofzuig wonder! Toebehoren en stofzuigerzakken liggen in de doos met 'Nilfisk accessoires' onder de werktafel.


Hij kan als afzuiging op diverse losse apparaten. Steek de stekker daarvan in het stopcontact aan de voorkant. Dan gaat de stofzuiger automatisch aan/uit als de grote knop naar links draait.

Nilfisk apparaat.jpg
Nilfisk Knoppen voorkant

Er is een apart koppelstuk om de slang op de apparaten aan te sluiten. Indien mogelijk sluit dan ALTIJD de Nilfisk aan op je apparaat. Daarmee voorkom je dat (hout-)stof in de lucht komt. Voorkomen is beter dan opruimen !!


Nilfisk koppelstukTijdens gebruik maakt hij met enige regelmatig harde knallen. Dat is de automatische filterreiniging, geen paniek! Als je de knop helemaal door draait (zowel naar links als rechts) dan wordt de automatische reiniging uitgeschakeld. Als er piepjes (soort alarm) uit de zuiger komt betekent dat dat de luchtsnelheid te laag is, oftewel er is ergens een blokkade. Wat ook kan is dat de filterzak niet goed bevestigd is waardoor er valse lucht wordt aangezogen.

toerental: Met de knop rechtsboven kun je de zuigkracht regelen. Let op: als er tw weinig doorstroming is gaat hij piepen (zie boven). diameter: De diameter van de buis is 32mm. laat hem daar op staan, dat voorkomt dat hij voortijdig begint te piepen (zie boven).


De Nilfisk is uitgekozen vanwege zijn 'stille' werk (de klappen van de automatische reiniging niet meegerekend) en is in het najaar van 2019 gekocht bij Probin in Roelofarendsveen.

Hele grote (dewalt) stofzuiger "de Olifant".

Deze is bedoeld om in de houtwerkplaats en bij de frees de spanen op te vangen. Er is een touw aan de zijkant om de bovenste zak/filter uit te kloppen/schrapen van binnenuit, dat verbeterd de zuigkracht. De onderste zak kan geleegd worden als uw cavia nieuwe vloerbedekking nodig heeft of wanneer deze vol is (niet de cavia). Plaats voor het gemak van de volgende leging eerst een grote vuilniszak ín de onderste zak.

 • Gebruik deze stofzuiger niet om de vloer schoon te maken, daar zijn de rode en blauwe stofzuigers voor. De Dewalt raakt anders verstopt en/of de fan raakt beschadigd.

Zie GroteStofAfzuiger