Participate: verschil tussen versies

Uit MakerSpace Leiden
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
[[Category:Organisation]]
+
[[Category:Organization]]
 
== MakerMeet iedere eerste dinsdag van de maand ==
 
== MakerMeet iedere eerste dinsdag van de maand ==
  

Versie van 6 okt 2024 om 14:36

MakerMeet iedere eerste dinsdag van de maand

Wil je eerst eens kennis maken met ons en rondkijken op de MakerSpace? Dat kan! Daarvoor organiseren we Makermeet-avonden: op iedere eerste dinsdag van de maand ben je vanaf 20:00 welkom op de Volmolengracht 13 in Leiden om een kijkje te nemen in onze werkplaats. Meld je aan graag van tevoren even aan via een mail aan het bestuur.

Ik overweeg deelnemer te worden.

Als je denkt aan het deelnemerschap aan de Makerspace Leiden dan willen we graag dat je de volgende zaken in overweging neemt:

  • De Makerspace is een gedeelde werkplaats van en voor haar deelnemers. Dat betekent dat je geen ‘klant’ bent van de Makerspace maar dat er een actieve deelname van je wordt verwacht. Je wordt onderdeel van een ‘community’ waar jouw bijdrage belangrijk is.
  • Deelnemers betalen iedere maand hun bijdrage (momenteel 25 euro). Dat geld is bestemd om de huur van het pand te betalen, algemene middelen te kopen en soms voor de aanschaf van apparatuur. Het gebruik van algemene middelen moet door de verbruiker terugbetaald worden. Dat gebeurt op eigen initiatief.
  • Deelnemer worden doe je voor onbepaalde tijd. Je kunt het deelnemerschap niet tijdelijk opheffen om later weer verder te gaan. Het is ook niet de bedoeling dat je deelnemer wordt om één project af te werken en daarna weer te stoppen. We investeren als groep vrij veel tijd en aandacht aan nieuwe deelnemers om te zorgen dat je snel integreert in de community en veilig kan werken in de werkplaats. Natuurlijk kunnen er altijd omstandigheden zijn waardoor je niet meer kunt komen en stoppen kan altijd.
  • We hanteren een ‘balans-principe’ waarbij we uitgaan dat alles wat je geeft en neemt in balans is. Als je dus een ‘zware gebruiker’ bent van de werkplaats, dan investeer je ook meer tijd in algemene zaken. Gebruik je veel uit de algemene voorraad, doneer dan ook regelmatig aan de voorraad. Neem je vaak wat te drinken uit de koelkast, haal dan ook eens wat drank. Kortom, zorg dat de weegschaal in balans is. Je bent overigens de enige die daar zicht op heeft. Dit ‘systeem’ is gebaseerd op onderling vertrouwen en het werkt. Het zorgt voor een open en amicale sfeer en dat willen we graag zo houden. Het betekent ook dat we elkaar onderling scherp houden op onze verantwoordelijkheden.
  • De deelnemers hebben de mogelijkheid om via de (maandelijkse) deelnemersraad algemene zaken te bespreken en/of aanbevelingen te doen naar het bestuur. Het bestuur is eindverantwoordelijk en neemt alle beslissingen waarbij de input van de deelnemersraad in haar afwegingen wordt meegenomen.
  • Bij alle beslissingen zal de veiligheid van de deelnemers en de omgeving van het hoogste belang zijn.

Hoe nu verder?

Heb je bovenstaande tekst goed gelezen, neem dan de volgende stappen:

  • Bezoek een MakerMeet kennismakingsavond. Elke eerste dinsdag van de maand kan dat. Stuur een mail aan hetbestuur@makerspaceleiden.nl dat je graag wil komen
  • Als je besluit om deelnemer te worden en je bent 18 jaar of ouder kun je het volgende stappenplan volgen:
  1. Betaal 25 euro/maand aan: NL30 TRIO 0197 6945 19 Ten name van Stichting Makerspace Leiden. Graag over maken met een automatische overschrijving op de eerste van de maand. (Vermeld bij opmerkingen “Deelnemerschap [naam]” o.i.d.)
  2. Stuur een mail aan hetbestuur@makerspaceleiden.nl. Vermeld daarin je naam en dat je deelnemer wilt worden. Als je je wilt voorstellen aan de groep, kan dat op de deelnemerslijst na je inschrijving.
  3. Als de betaling door het bestuur verwerkt is word je deelnemer en je aanmelding wordt vermeld op de deelnemerslijst. Het bestuur kan met mensen andere afspraken maken dan de bovenstaande, indien nodig.

Onze communicatie (Mail)

Communicatie en transparantie zijn een groot goed bij MSL. Met zo veel deelnemers die onregelmatig aanwezig zijn is het belangrijk om goed te communiceren. Voor onze interne communicatie is gekozen voor een mail-list. Je communiceert dus altijd met ALLE andere deelnemers. Dat is transparant voor iedereen, maar zorgt wel voor een grote stroom aan mailverkeer.

We raden je dan ook aan om in je mailprogramma een aparte mailbox te maken voor deze mails. Om het overzichtelijk te houden moet je je reacties beperken tot de titel van het onderwerp van de mail. Als je een zijspoor wilt bewandelen maak dan een nieuw bericht. Als het onderwerp van de mail jouw interesse niet heeft dan kun je deze mail en alle vervolgberichten negeren. Sommige mail programma’s hebben de optie om je te unsubscriben van een draad (thread). Na een paar weken zul je merken dat dit systeem veel informatie geeft over wat er speelt op de space.

Introductie

Na je eerste contributie en de eerste berg mails zal het bestuur je uitnodigen voor een (nadere) kennismaking. Tijdens deze kennismaking kun je nog eventuele vragen stellen aan het bestuur en zal deze een idee krijgen van wie je bent en wat je wil. Hieruit kunnen aanbevelingen volgen van hoe je bepaalde zaken het beste kunt aanpakken.

Aan de slag

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk aan de slag. En sommige nieuwe deelnemers zijn al zeer vaardig op bepaalde machines of gereedschappen. Echter, voor je eigen veiligheid (en die van je medemakers) en voor de bescherming van ons gereedschap willen we zeker weten dat je de juiste vaardigheden beheerst voordat je aan de slag gaat.

Voor eenvoudige machines (zoals bijvoorbeeld een accuboormachine) kun je zonder verdere introductie aan de slag, maar voel je niet ongemakkelijk om toch hulp te vragen als je over bepaalde zaken nog twijfelt. We zien veel liever iemand die 2 x te veel vraagt dan iemand die denkt dat hij/zij alles al weet. Met alle apparaten (ook een accuboor) kun je jezelf en/of anderen verwonden. Dus vraag ! Hoe je dat doet? daar is onze mailinglijst voor ! Maak een bericht op de mailinglijst met een duidelijk onderwerp. (bijv: wie kan me de accuboor uitleggen?) of vraag het aan iemand als je toch al op de space bent. Je zal zien dat er altijd wel iemand is die je wegwijs kan maken.

Voor sommige (zware) apparaten hebben we een aparte procedure waarbij je eerst een introductie moet hebben gevolgd voordat je er mee mag werken.

Introductie op de machines

Sommige apparaten die we potentieel ‘gevaarlijk’ achten zitten achter een beveiliging zodat alleen mensen ‘toegang’ hebben deze kunnen aanzetten. Dit gebeurt met de toegangs-token waarmee je ook de toegangsdeur kunt openen. Iedere deelnemer kan binnen, maar niet iedereen kan alle apparaten aanzetten. Om toegang te krijgen moet je de introductie gevolgd hebben (ook als je jezelf een ‘expert’ vindt) waarbij de basiszaken van dat apparaat worden uitgelegd. LET OP ! dit is geen cursus of opleiding, we laten je alleen zien hoe je veilig met deze machine kan werken. Het echte werken met de machine moet je ofwel zelf leren (wiki, youtube, etc) of je moet een andere deelnemer vragen om je verder te begeleiden. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen en ook daartoe bereid zijn, maar let wel dat iedereen dit vrijwillig doet. Je kunt dus niks afdwingen en soms duurt het wat langer dan je had gehoopt. Tijdsdruk is één van de belangrijkste oorzaken van fouten. Zorg dus dat je je project altijd ruim inplant. Tijd om je ontwerp te maken, tijd om je vaardigheden bij te werken, tijd om te maken EN tijd op alles weer op te ruimen.

Werken in een gedeelde werkplaats

Omdat het werken in een algemene werkplaats anders is dan in je eigen hobbyruimte is het van belang dat je onze hygiene-regels in acht neemt:

  • leg het gebruikte gereedschap terug waar het hoort te liggen (niet per se waar je het gevonden hebt !) Het zoeken naar gereedschap is een tijdrovende en frustrerende bezigheid.
  • ruim je werkstuk op als je klaar bent. Is het te groot of moet het nog drogen, laat dan een duidelijk bericht achter voor de andere deelnemers.
  • maak (iedere keer!) de werkplaats schoon als je deze gebruikt (stofzuigen !)

Wiki

we proberen alles te documenteren in onze wiki. Als iets niet terug te vinden is in de wiki en je vindt dat het er wel in moet staan (waarom keek je anders ?) neem de handschoen op en zorg er voor dat de betreffende wiki alsnog gemaakt wordt.