Introductie-deelnemers: verschil tussen versies

Uit MakerSpace Leiden
Ga naar: navigatie, zoeken
k
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
[[Category:Procedures]]
 
== INTRODUCTIE MAKERSPACE  ==
 
== INTRODUCTIE MAKERSPACE  ==
 
=== === HANDBOEK RONDLEIDING === ===
 
=== === HANDBOEK RONDLEIDING === ===

Huidige versie van 28 jul 2024 om 10:03

INTRODUCTIE MAKERSPACE

=== HANDBOEK RONDLEIDING ===

Om kandidaat deelnemers rond te leiden op de makerspace is het handig om een soort leidraad te hebben over de onderwerpen die ter sprake zouden moeten komen. In het algemeen is het van belang om er bij de kandidaten op te wijzen dat de makerspace geen facilitaire instelling is: Je financiële bijdrage is uitsluitend bedoeld voor het dragen van algemene kosten (huur, GWL en aanschaf apparatuur) Voor al het andere betekent dit dat je zelf zal moeten bijdragen. Het daarom belangrijk om te melden dat je bijdrage niet stopt met die 25 euro per maand, dit om misverstanden te voorkomen… verder meer hierover

HISTORIE

De Stichting Makerspace is in 2013 opgericht. Vanuit een clubje van 4 å 5 man en een lasercutter is gaandeweg een community gegroeid van meer dan 100 mensen die samen een werkplaats beheren.

DIVERSITEIT

De Makerspace heeft deelnemers uit alle lagen van de bevolking, en hoewel het merendeel nog steeds mannelijk is groeit het aantal vrouwelijke deelnemers gestaag. Er zijn ook veel expats vanwege het internationale karakter van de stad Leiden en omstreken. De enige voorwaarde voor deelnemerschap is de minimum leeftijd van 18 jaar.

AFDELINGEN

Ondanks het feit dat we geen onderscheid maken in het gebruik van de verschillende machines (met uitzondering van de ‘gevaarlijke’ machines) zijn er verschillende ‘zones’ in de makerspace. Van voor naar achteren: Kleine ruimte > gevoelige apparatuur, electronica (stofvrij houden !) Grote ruimte: Vuurwerkplaats > lassen, slijpen, gritstralen, plasmasnijder, smeedoven (alles wat vuur/vonken maakt) CNC frees en lasersnijders Metaalwerkplaats Houtwerkplaats Infrastructuur: Elektra: krachtstroom op diverse locaties. Overal is voldoende LED verlichting voor veilig werken IT: Wifi en POE door de hele ruimte, nodes voor aansturing machines en toegangsdeuren Perslucht: In de grote ruimte is overal perslucht beschikbaar

GEMEENSCHAPPELIJK BEZIT vs GEMEENSCHAPPELIJK KENNIS

Ondanks het feit dat we over een groot arsenaal aan apparaten en gereedschap beschikken is de grootste meerwaarde van de Makerspace toch de kennis die binnen de groep aanwezig is. Er is altijd wel een expert te vinden op het gebied van jouw project. Vragen wordt op prijs gesteld. Liever een keer te veel vragen dan te weinig (en dus ongelukken of defecte apparaten)

PERSOONLIJKE SPULLEN

In de rekken staan DOORZICHTIGE boxen met persoonlijke spullen van de deelnemers. Hier blijft men van af. Ook is er persoonlijk materiaal van deelnemers. Deze moet een stikker hebben met naam en datum (kleur). Het is niet de bedoeling dat de makerspace een opslagruimte wordt voor persoonlijke spullen. Daarom worden materiaal en projecten na verloop van tijd verwijderd uit de space, omdat er nu eenmaal weinig ruimte beschikbaar is in onze werkplaats.

VEILIGHEID

Dit het het belangrijkste aspect bij alle beslissingen over de makerspace. Veiligheid staat bovenaan. Mensen die herhaaldelijk onveilig gedrag vertonen zullen de toegang tot de space ontzegd worden.

WERKPLAATS HYGIENE

Om mensen met plezier te laten werken is een opgeruimde werkplaats een must. Ruim daarom altijd op als je klaar bent en leg het gereedschap op de juiste plek terug zodat anderen het ook kunnen vinden. Hou de werkplaats schoon. Gebruik de stofzuiger want stof is schadelijk voor zowel de mensen als de apparaten.

DEELNEMEN = PARTICIPEREN

Van de deelnemers wordt een actieve rol verwacht. Alles wat je ziet op de Makerspace is gemaakt door de makers. Daar is tijd en inspanning voor nodig. Zowel het gebouw als de apparaten moeten onderhouden worden. In het begin kan het praktisch zijn om opruimwerkzaamheden te doen, daarmee leer je snel je weg in de space te vinden. Als je expert bent op een bepaald gebied of apparaat, meld je dan aan om te participeren in het onderhoud er van. Maar er moeten ook zaken als de web site, de IT-infrastructuur, schoonmaak etc gedaan worden. Van iedere deelnemer wordt verwacht dat hij/zij inspanningen verricht die in lijn zijn met het gebruik van de space: iemand die 1 x per week komt draagt meer bij dan iemand die 1 x per 3 maanden komt. Iedere deelnemer zorgt dat er een balans is tussen geven en nemen richting te Makerspace.

COMMUNICATIE

De mailinglist is onze belangrijkste vorm van communicatie. Dat kan zeker in het begin intimiderend (veel) zijn. Het is verstandig om een aparte mailbox te maken voor de mail van de makerspace. Iedereen wordt geacht om duidelijke onderwerpen voor de berichten te maken en niet af te wijken van het onderwerp als je reageert. Kies een ander onderwerp als je een ‘zijtak’ wilt maken van een bepaalde draad. Je hoeft niet alles te lezen, want sommige onderwerpen hebben jouw interesse misschien niet. Bepaalde mail programma’s hebben de optie om een dergelijke ‘draad’ te negeren…

CURSUSSEN

De Makerspace verzorgt GEEN cursussen. Wel kun je aan andere deelnemers vragen je te helpen/begeleiden bij een bepaald project of bepaalde machine. Het is aan de ander om daar tijd voor te maken. Normaal gesproken is er altijd wel iemand bereid/beschikbaar, maar je kunt het niet afdwingen. Het kan soms even duren voordat de juiste persoon tijd voor je heeft. Hou daarmee rekening in de planning van je projecten.

PLANNING van projecten

Als je zonder enige (of met beperkte) kennis aan een project begint zorg dan dat je ruim van tevoren aan de slag gaat: mensen vinden die jou willen instrueren, oefenen en vaardigheden opbouwen op bepaalde machines, incalculeren van (meerdere) mislukkingen, iedere keer weer opruimen en schoonmaken na je werk. Tijdgebrek kan nooit een excuus zijn om de space rommelig achter te laten en zeker niet voor onoordeelkundig (gevaarlijk) gebruik van machines !

TOEGANG TOT DE SPACE

Met een fob of via OV-chipkaart kan de deelnemer 24/24 uur toegang krijgen tot de space. Deze toegang zal plaatsvinden nadat de deelnemer zich een aantal keren op de space heeft laten zien en kennis gemaakt heeft met diverse andere deelnemers. Als het bestuur van meerdere bronnen een positief signaal krijgt over de betreffende deelnemer kan het bestuur beslissen deze toegang met chipkaart/fob te verschaffen. Tot die tijd kan de deelnemer gebruik maken van onze ‘WHO IS’ tool om te zien of en wie er op dat moment op de space is.

GEBRUIK VAN MATERIAAL

In principe betaal je voor je eigen materiaal gebruik. Klein materiaal kun je nemen uit onze ‘grijpvoorraad’ maar het is gebruikelijk dat je bij ‘aanzienlijk’ verbruik dit uit eigen middelen aanvult. Stel je gebruikt voor een bepaald project een hoeveelheid houtschroeven en je hebt er nog 60 nodig van een bepaalde afmeting. Koop er dan 100 en doneer de resterende 40 in de grijp voorraad. Zo blijft de zaak in balans.. Bij sommige machines (laser cutter) registreer je je uren en betaal je die aan de ‘pot’ of registreer je het verbruik van gas (lassen) en rekent dit weer af met de pot.

DEELNEMERSRAAD

Iedere derde maandag van de maand is er een deelnemersraad. Iedere deelnemer kan/mag daaraan participeren. Tijdens de deelnemersraad worden algemene zaken besproken, maar ook worden er voorstellen gemaakt naar het bestuur over de aanschaf van bepaalde zaken. Formeel heeft de deelnemersraad geen bevoegdheden en dus ook geen verantwoordelijkheden. Deze liggen geheel bij het bestuur. Het bestuur wil natuurlijk graag geïnformeerd worden door de deelnemersraad en zal doorgaans haar aanbevelingen overnemen.

HET BESTUUR

Het bestuur is eindverantwoordelijk voor de Stichting Makerspace Leiden en kan zonder overleg met de deelnemersraad beslissingen nemen. Het bestuur zorgt voor een gezonde financiële boekhouding en kiest zelf nieuwe bestuursleden.

HOE WORD JE LID ?

Volg de instructies op de web site, oftewel: 1) geld overmaken 2) naam bekend maken bij hetbestuur@makerspaceleiden.nl 3) intake gesprek met bestuurslid