About Makerspace: verschil tussen versies
Regel 1: | Regel 1: | ||
− | + | [[Category:Organisation]] | |
De MakerSpace Leiden is een open werkplaats waar mensen van diverse achtergronden samenkomen om gereedschap, werktuigen en kennis te delen om dingen te maken. | De MakerSpace Leiden is een open werkplaats waar mensen van diverse achtergronden samenkomen om gereedschap, werktuigen en kennis te delen om dingen te maken. | ||
Versie van 23 sep 2024 om 21:52
De MakerSpace Leiden is een open werkplaats waar mensen van diverse achtergronden samenkomen om gereedschap, werktuigen en kennis te delen om dingen te maken.
Sinds onze oprichting in 2013 zijn we uitgegroeid tot één van de grootste en best geoutilleerde Makerspaces van Nederland. Dat hebben we bereikt door en met een cultuur van grote vrijheid en verantwoordelijkheid voor alle deelnemers.
Wij zijn een groep (100+) mensen van 18 jaar tot zéér ervaren. Er heerst vrijheid om je eigen ideeën uit werken, maar er is ook eensgezindheid om elkaar te helpen en samen onze werkplaats te onderhouden. Langzaam maar gestaag zijn we uitgegroeid tot een zeer diverse groep met als gemeenschappelijke factor: een creatieve geest en de drang tot het realiseren van je ideeën.
Bij ons vind je studenten, ex-pats, gepensioneerden, wetenschappers, kunstenaars, ervaren en onervaren hobbyisten en iedereen die zijn handen wil laten uitvoeren wat de bovenkamer dicteert.
Onze werkplaats bestaat momenteel uit een:
- houtwerkplaats met grote machines voor houtbewerking
- fietswerkplaats waar je je fiets tot in detail kan onderhouden
- metaalwerkplaats om verspanend metaal te bewerken
- CNC ruimte om met je computer te frezen of lasersnijden
- vuurwerkplaats om te lassen, smeden, schuren, zandstralen etc
- electronicaruimte met meetapparatuur om te (de-)solderen waar ook onze 3D printers staan en je gezellig een kop koffie/thee of een drankje kunt gebruiken.
Wil je precies weten wat je allemaal kan vinden in onze werkplaats klik dan op deze link om onze wiki te lezen.
Samen onderhouden we de werkplaats en al onze systemen om het draaiende te houden. Daarvoor vragen we aan onze deelnemers om, naast het uitvoeren van hun eigen projecten ook wat tijd te besteden aan algemene zaken zoals ons IT-systeem, de luchtbehandeling, de perslucht installatie, ons toegangs- en betaalplatform. Alles heeft onderhoud nodig en dat doen we met elkaar.
De werkplaats aan de Volmolengracht biedt een groot scala aan apparatuur en gereedschap die het mogelijk maken om je projecten uit te voeren. Maar nog belangrijker dan onze werktuigen is de gezamenlijke kennis van alle deelnemers. Er is altijd wel iemand te vinden die jou verder kan helpen in je project. Wat is de MakerSpace niet?
Ondernemende deelnemers die een prototype willen maken van een commercieel idee zijn van harte welkom, maar voor seriematig werk is onze werkplaats niet geschikt. Daarvoor moet je een professionele omgeving zoeken. Ook worden er geen opdrachten van derden uitgevoerd. De Makerspace is een plek waar mensen voor hun plezier bezig zijn. Werken onder tijdsdruk wordt ten zeerste afgeraden om ongelukken te voorkomen.
Waarom bestaat de Makerspace?
De Makerspace is ontstaan uit een behoefte om gebruik te kunnen maken van machines die je normaal gesproken thuis niet hebt staan. Of omdat ze te groot of te duur zijn, of omdat ze te veel lawaai maken of anderszins onpraktisch in huis.
In Leiden is ruimte een schaars goed. Weinigen hebben de luxe van een werkplaats aan huis. (Goede) Apparatuur is kostbaar in aanschaf en wordt door een individu meestal sporadisch gebruikt. Het is duurzamer om hoogwaardig kwalitatief gereedschap te kopen wat je deelt met ‘soortgenoten’. Het idee van gedeelde eigendom van spullen sloeg aan en als zodanig is de Makerspace een exponent van ‘shared economy’. Maar los van de economische voordelen van een gedeelde werkplaats met gedeeld gereedschap zijn er pluspunten op sociaal en cultureel gebied: De Makerspace is een ‘veilige plek’ voor mensen die niet kunnen stilzitten, mensen met de drang om te maken. Het is een uitlaatklep voor een overactief brein. Of het nu een bijzettafeltje wordt of de automatische besturing van je vijverpomp, 24 uur per dag kun je naar de Makerspace om je brainwave te concretiseren (je mag alleen tussen 19 en 7 uur geen lawaai maken). Het blijkt ook te voldoen aan de behoefte van mensen om te praten met anderen over hun project. Door er over van gedachten te wisselen ontstaan nieuwe ideeën voor betere oplossingen. Door de gecombineerde kennis en expertise van alle andere deelnemers ontstaat een bijzondere kracht die iedereen in staat stelt om dingen te maken die anders ondenkbaar waren.
Deelnemers van de Makerspace
Als deelnemer kun je aan je eigen of gezamenlijke projecten werken in de MakerSpace. Je kunt alleen aan de slag of eventueel samen met andere deelnemers. Heel vaak is er iemand die precies die ervaring of kennis heeft om je vooruit te helpen of kun je jouw eigen ervaring delen met anderen. Je kunt bijvoorbeeld leren 3d printen en lasersnijden, programmeren of leren werken met elektronica door vragen te stellen of door mee te doen aan een workshop. Als deelnemer heb je:
- Toegang tot de Space en het gedeelde gereedschap, na maximaal 3 maanden krijg je zelfstandig toegang
- Lidmaatschap deelnemers mailinglist.
- Een stem in de deelnemersraad. (de deelnemersraad adviseert het bestuur).
Deelnemers dragen gezamenlijk verantwoordelijkheid over het reilen en zeilen van de Makerspace. Dat betekent dat iedereen meedenkt en meedoet bij:
- bewaken van de veiligheid in de werkplaats
- zorgdragen voor onze spullen
- opruimen en schoon houden van de werkplaats
- onderhoud van systemen
- in stand houden van de open sfeer
- transparant zijn in communicatie