3D-printers

From MakerSpace Leiden
Jump to: navigation, search

This Wiki Page needs revision: The makerspace has grown / changed considerably since it was last edited. Please remove this tag or this page once the page is up to date or obsolete, but do not remove it too soon.

Een (groot) deel van de info op deze pagina is achterhaald. We hebben geen Mendel 3D printers meer, twee maal de Ultimaker2 De algemene info (slice en software) van deze pagina kan overzet worden naar 3D-printen

Also see: https://3dsolved.com/create-models-for-3d-printing/

Op de space staan momenteel een Ultimaker 2,een Ultimaker 2 extended and an Ultimaker 3 something.

Hoe kan ik iets printen?

(Deze guide is een work in progress. Dit is een wiki, after all. Opmerkingen: Edit als je kunt, of mail User:Lucas)

Als je toegang hebt tot de Leidse Makerspace mag je de printer gebruiken, met het filament van de space. (Gooi wel na gebruik wat in de donatiepot voor verbruikt PLA, of doe mee met de Inkoop Acties voor PLA)

1) Zorg dat je de benodigde software hebt. Dat wil zeggen: een ontwerpprogramma, slicer, en eventueel 3d-printer aanstuur programma (Als je via USB print. Maar via SD kaart is betrouwbaarder omdat je dan nooit de usb-verbinding met de printer kwijt kunt raken).

Als je al programmeerervaring hebt is OpenScad een handig tekenprogramma (openscad.org), omdat je hierin in een soort scripttaal opgeeft wat er getekend moet worden. OpenScad kun je downloaden van openscad.org. Download gelijk de cheatsheet of kijk de manual door.

Mogelijke alternatieven: Blender, Google Sketchup, en anderen waar je een STL file uit kunt krijgen. Hieronder een simpel voorbeeld van een cubus met 'gaten'

Bestand:Example-openscad.png
example in openScad
Bestand:Example-sketchup.png
example in sketchup

Als Slicer ga ik uit van slic3r, dat gedownload kan worden van slic3r.org


2) Teken iets in OpenScad, render met F5 en corrigeer. Als het naar je zin is: render met F6 en exporteer als STL.

Bovenstaande screenshots zijn van dit voorbeeld: Bestand:Example.scad.

3) De STL file uit OpenScad kan worden geopend in Slic3r (of Cura), zorg dat je de goede instellingen gebruikt (Zie "Slic3r / Cura instellen"), en exporteer de G-code naar een SDkaart.

4) Stop de SDkaart in de printer en kies "print from SD card" in het menu. Eventueel valt met het menu ook de temperatuur van kop of bed los in te stellen, dit is b.v. handig om filament te wisselen.

Slic3r / Cura instellen

Zie Settings_Mendel90 voor de Mendel90. Voor de UM kunnen de standaardinstelingen van UM in Cura gebruikt worden.

Filament wisselen

Om filament te wisselen op de M90: Warm hotend op via menu, zet zonodig motoren uit via menu, home Z zodat de Z motoren locken, verwijder het oude filament door het grote tandwiel van de extruder met de hand te draaien en aan het filament te trekken, pas op dat je de Z-as niet verschuift (Vandaar eerst homen, zodat de motoren locken) en plaats het nieuwe filament op dezelfde manier, maar dan duwen en de andere kant op draaien. Soms is het even "zoeken" om langs de overgang van extruder naar coldend/hotend te komen, het helpt als het filament recht is en soms om er een puntje aan te knippen met een zijkniptang.

Op de UM: volg de menu-opties.

Z0 afstellen / bed levellen

 • Probeer te voorkomen dat je de afstelling slechter achter laat dan 'ie was / blijf er af als je het niet zeker weet, en vraag op de mailinglijst.
 • Home de printer via het menu
 • Maak nozzle schoon zodat er geen restant PLA onder zit wat je meting verstoort
 • Gebruik "move axis" om Z naar het bed te bewegen. Let op: Het bed zit niet op 0, maar daar boven! Dus doe geen te grote bewegingen in 1 keer.
 • Gebruik voor het laatste stukje de "per 0.1mm" optie en voel met een papiertje of de nozzle het bed raakt. Test eerst met X aan de kant van de Z endstop en zet Z daar goed.
 • Disable steppers (in het lcd menu) zodat je X en Y kunt bewegen en overal kunt testen of het bed vlak is. Als (en slechts als) het bed niet vlak is:
  • Zet Z goed aan de X kant zonder Z endstop door het draadeind te verdraaien
  • Niet aan het draadeind draaien als het niet nodig is!
  • Zet het bed voor en achter vlak met de veertjes/schroefjes (Printer C) of door ringetjes toe te voegen danwel weg te halen (A).
 • als het bed vlak is, stuur Z via het move axis menu naar de goede hoogte dat overal op het bed het papiertje er ietwat stroef onderdoor te schuiven valt.
 • Kies daarna voor "set home offsets" in het LCD menu
 • Kies vervolgens voor "save settings" in het LCD menu
 • Doe een bed-leveling testprint
  • als dit goed gaat, zo laten
  • als dit niet goed gaat, procedure opnieuw doorlopen
  • Als je de printer noodgedwongen in niet-werkende toestand moet achterlaten, leg en dan een briefje op. Dat voorkomt dat de volgende de nozzle door het bed ramt omdat Z0 niet goed staat.

Nozzle wisselen

Printer A heeft een all-metal hotend met verwisselbare nozzles. Om de nozzle te wisselen:

 • Warm de printkop op tot de smelttemperatuur van het gebruikte filament (PLA 200 graden, PETG 230 graden, etc)
 • Haal terwijl de printer opwarmt een grote steeksleutel en een kleine steek- ring- of dopsleutel. De grote moet op het heaterblok passen, de kleine op de nozzle
 • Zet als de kop warm is de grote steeksleutel (of verstelbare moersleutel) op het heaterblok zonder de thermistor of heater te raken, en draai met de kleine sleutel de nozzle er uit
 • Nieuwe nozzle in omgekeerde richting aanbrengen
 • Verwijderde nozzle opbergen in het potje met nozzles, en nozzle maat aangeven op het nozzle-maat schuifje.

Op de Ultimaker: Geen nozzles wisselen. (We hebben wel diverse maten, dus als er ooit een 2e experimenteerUM komt, kunnen daar andere maten nozzles in)

3d print tips

 • Elke printer heeft eigen slic3r settings, gebruik de juiste settings voor het beste resultaat
 • Objecten die in mid-air hangen kunnen niet geprint worden, overspanningen tussen 2 objecten wel. Om ze zo min mogelijk te laten doorhangen gaat dit het best zonder heated bed of op een lage temperatuur.