Houtdraaibank: verschil tussen versies

Uit MakerSpace Leiden
Ga naar: navigatie, zoeken
(Belangrijkste gevaren)
Regel 7: Regel 7:
 
Deze draaihoutbank is een vrij laagdrempelig apparaat.  
 
Deze draaihoutbank is een vrij laagdrempelig apparaat.  
  
De belangrijkste gevaren zijn 1) haar, vinger, gereedschap of kleiding in de bewegende delen terechtkomen en losscheuren of wegspatten, 2) het rondvliegen van spaanders en 3) het werkstuk wat niet goed vastzit en weggeslingerd wordt.
+
De belangrijkste gevaren zijn 1) haar, vinger, gereedschap of kleiding dat in de bewegende delen terechtkomt; losscheuren of wegspatten, 2) het rondvliegen van spaanders en 3) het werkstuk wat niet goed vastzit en weggeslingerd wordt.
  
 
== Gereedschap ==
 
== Gereedschap ==

Versie van 18 apr 2016 om 18:50

De makerspace heeft een kleine, 500Watt tafel houtdraaibank in bruikleen. Ze is geschikt voor het draaien van hout; tot een diameter van ongeveer 30 centimeter en een lengte van rond de 45 cm.

Het dragen van dichte, strakke kleding zonder al te veel zakken is aan te raden; er vliegt veel zaagsel en stof rond.

Belangrijkste gevaren

Deze draaihoutbank is een vrij laagdrempelig apparaat.

De belangrijkste gevaren zijn 1) haar, vinger, gereedschap of kleiding dat in de bewegende delen terechtkomt; losscheuren of wegspatten, 2) het rondvliegen van spaanders en 3) het werkstuk wat niet goed vastzit en weggeslingerd wordt.

Gereedschap

Een draaibank met , 6 vaste, meedraaiende en holle centerpoints (2 in de machine, 4 in houten doos -- MC2), een opspanplaat van rond de 75mm, leenspaan, chuck, centerpointen acht houtdraaibeitels.

Opstelling

Je staat voor de machine - en hebt meestal niet meer dan een meter naar alle kanten nodig. Let er wel op dat er 'achter' je niemand is; zeker als je de machine opstart. Dit voor het geval er iets losraakt en wegvliegt.

Basis regels

  1. De gebruiker heeft de verplichte instructie gevolgd; en gebruikt zijn eigen 'tag' om het apparaat aan te zetten.
  2. Gebruik van bril en veilige kleding verplicht.
  3. Alleen voor gebruik met hout en soortgelijke toegestane materialen.
  4. De machine dient schoon achter gelaten te worden; met de RFID toegangs controle op 'uit'.
  5. De machine nooit in 'energized' staat achterlaten/alleen laten.

Als je twijfelt - gebruik de machine niet - of overleg even. Als je het apparaat nog niet vaak gebruikt hebt is het verstanding om er voor te zorgen dat er een tweede persoon aanwezig is.

Verplichte meldingen:

  1. De gebruiker *moet* melding maken van mankementen, storingen of andere zaken.
  2. Ongelukken en bijna ongelukken moeten gemeld worden (alles waar meer voor nodig is dan een simpele pleister).

Voor gebruik (bij twijfel - gebruik de procedure en checklist uit de handleiding) die in het kastje onder de machine ligt.

  1. Controleer of de machine schoon is; en niets defect lijkt.
  2. Zorg dat de omgeving rond de machine schoon is; de vloer niet glad is.
  3. Zorg dat mensen die direct in de buurt zijn weten dat je gaat draaien - en let op mensen 'achter' je; zeker als je de machine opstart.
  4. Blijf goed luisteren: let er op dat het een regelmatig geluid is, zonder vibratie of trillingen.
  5. Maak de zaak na gebruik schoon - deze machine gooit veel zaagsel in het rond!

Tijdens gebruik (bij twijfel - gebruik de procedure en checklist uit de handleiding).

Wat betreft de machine schoon en veilig achterlaten - per algemene makerspace regel is dit altijd de verantwoordelijkheid van de *laatste* gebruiker. Dus als je de troep van een ander niet wil opruimen; meld het dan - en gebruik de machine niet. Zodra je iets gebruikt ben je verantwoordelijk voor het in goede en schone staat achterlaten van de machine; en het melden van storingen of defecten.

Voorbereiding en inspannen

Controleer het hout dat je gaat gebruiken op zaken als spijkers en nietjes. Zorg dat het mooi symmetrisch is - en span het zo nauwkeurig mogelijk in. Een makkelijke machine om aan beide kanten het 'midden' voor de as te vinden is door er diagonalen op te tekenen van uit de hoeken - en in het centrum even een gaatje te slaan.

Draai eerst met het rechterwiel de rechter klauw helemaal in - tot er ongeveer een 2 cm tussen kop en grijs zit.

Zet dan het hout tussen de draaikoppen; en schuif de rechter centerpunt helemaal tegen het hout aan. Zet de rechter klauw vast met het handle - en draai met het rechterwiel de centerpunten dieper in het houd.

Controleer nu of het hout goed vast zit; beide centerpunten links en rechts 1 a 2mm in het hout - en of het mooi wil ronddraaien.

Aanzetten en draaien

Controleer altijd eerst of de leunspaan niet geraakt wordt als je met de linkerschijf het hout ronddraait. Er moet 1-3 mm vrij zijn tussen de leunspaan en het hout. Ze moet net iets boven het midden van het werkstuk zitten.

Zorg er bij het aanzetten, zeker als het de eerste keer is, voor dat er niemand achter je staat - en ga zelf ook 'uit' de baan staan; dus een beetje naar links. Als de zaak gaat trillen - onmiddellijk uitzetten en beter uitlijnen.

Draait alles goed - dan kun je gaan draaien.

Instructie

Als je nog nooit een houtdraaibank gebruikt hebt - dan heeft het zin je voor de bereiden door naar filmpjes als https://www.youtube.com/watch?v=I60ilWTDss0 te kijken.

De instructie duurt meestal tussen de 10 en 20 minuten en wordt op verzoek gegeven.

Mensen die instructie kunnen geven: XXX

Problemen en defecten melden bij: deelnemers@makerspaceleiden.nl

Ongelukken melden bij: bestuur@makerspaceleiden.nl

Verkorte Checklist en Veiligheidsinformatie

Kort-houtdraaibank.jpg