NodeTemp: verschil tussen versies

Uit MakerSpace Leiden
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Categorie:ACNode Dit is een eenvoudige node die temperatuur meet op basis van een DS18x20 chipSDS011 en een NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module). Temperatuurmetingen w...')
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[Categorie:ACNode]]
 
[[Categorie:ACNode]]
  
Dit is een eenvoudige node die temperatuur meet op basis van een DS18x20 chipSDS011 en een NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module).
+
Dit is een eenvoudige node die temperatuur meet op basis van een DS18x20 chip en een NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module).
 
Temperatuurmetingen worden via [[MQTT]] gepubliceerd.
 
Temperatuurmetingen worden via [[MQTT]] gepubliceerd.
 
Op dit moment zijn er twee nodes actief.
 
Op dit moment zijn er twee nodes actief.
Regel 24: Regel 24:
  
 
== Software ==
 
== Software ==
https://github.com/Lukelectro/sds011 , een fork van https://github.com/bertrik/sds011 met als enige aanpassingen de MQTT-host, topicnaam en pin-out.
+
https://github.com/Freerk42/NodeTemp.
  
 
== Instellingen / gegevens ==
 
== Instellingen / gegevens ==
De instellingen voor MQTT host staan hardcoded in de software.
+
De instellingen voor WiFI en MQTT host staan hardcoded in de software.
De WiFi instellingen kunnen d.m.v. een captive portal worden ingesteld. Verbind hiertoe met SSID "SDS011-A69872". Het IP van de portal is 192.168.4.1
 
 
 
  
 
== Hardware ==
 
== Hardware ==
[[Bestand:Stofsensornode.jpeg|miniatuur|De stofsensornode]]
 
[[Bestand:Stofsensornodepinout.jpeg|miniatuur|Pin-out stofsensornode]]
 
 
De hardware is samengesteld uit restantjes. Het ziet er dus wat rommelig uit. De foto's zijn dus bedoeld als toelichting op de pinout en niet bepaald voor de show: Het is een in 2 halve dagen bijelkaar geraapt zootje.
 
 
Het ESP8266-printje heeft eerder voor Grote Schakelaar gediend. De header en led rechts van de ESP8266 zijn daar nog van overgebleven. De stofsensor zit op andere pinnen, links van de ESP.
 
 
De lange header uiterst links is een programmeerheader in arduino pro mini/micro formaat. GND en RX/TX zijn naar buiten gevoerd en gelabeld. Via deze header kan de software geflashed worden en ook wordt op deze seriele poort debug-informatie uitgegeven.
 
 
De 2 pins header naast de lange header zijn RX/TX voor de SDS011. Dit is een andere seriele poort, waarop alleen de sensor zit aangesloten.
 
 
De 2 pins header onderaan geeft 5V voor de sensor. Het geheel wordt gevoed met een 5 V netadapter.
 
 
Wie zich geroepen voelt make een nettere print :) Of (een) extra sensornode(s) voor de grote ruimte en/of de houtwerkplaats.
 
  
== Namaken ==
+
De hardware bestaat uit een NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module) met een DS18x20 chip aangesloten op D4. Het is een "very basic" setup.
* Voed de SDS011 met 5V, de ESP8266 met 3,3V (of gebruik een ESP8266 bordje waar deze beide spanningen op aanwezig zijn).
 
* Sluit Rx/TX van de sensor aan op de ESP8266, pinnen zijn in software te kiezen (zie software).
 
* Meld de sensor aan op WiFi via de captive portal. (verbind je computer/telefoon/tablet met het netwerk dat de sensor aanbied, stuur zo nodig je webbrowser naar 192.168.4.1 als dat niet al vanzelf een portal aanbied, en stel aldaar het wifinetwerk van de 'space in).
 
* Voila, het werkt.
 

Versie van 14 jun 2022 om 09:48


Dit is een eenvoudige node die temperatuur meet op basis van een DS18x20 chip en een NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module). Temperatuurmetingen worden via MQTT gepubliceerd. Op dit moment zijn er twee nodes actief.

Metingen

Metingen worden gepubliceerd via MQTT:

  • host: space.makerspaceleiden.nl
  • topic:
    • makerspace/temp/KL
    • makerspace/temp/GR

De node post direct de temperatuur; Kl voor de kleine ruimte resp. GR voor de grote ruimte. In plaats hiervan kan # ingevuld worden om alle subtopics van makerspace/temp/ te zien.

Locatie

  • De temperatuurnode voor de kleine ruimte hangt tussen het keukentje en de spacedeur.
  • De temperatuurnode voor de grote ruimte ligt achter de rode laser cutter.

De node krijgt voedingsspanning via een USB adapter.

De node heeft alleen een wcd en het wifinetwerk nodig, dus verplaatsen is goed mogelijk. Pas dan ook bovenstaande locatie op deze wikipagina aan :)

Software

https://github.com/Freerk42/NodeTemp.

Instellingen / gegevens

De instellingen voor WiFI en MQTT host staan hardcoded in de software.

Hardware

De hardware bestaat uit een NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module) met een DS18x20 chip aangesloten op D4. Het is een "very basic" setup.