Cleaning the Space

From MakerSpace Leiden
Jump to: navigation, search
This page contains changes which are not marked for translation.


Schoonmaken


Toiletten

Bij voorkeur natuur vriendelijke producten inkopen (geen chloor).

Werkplekken

Na het gebruik van een werkplek deze graag schoon en leeg achterlaten. Het is inmiddels nodig projecten op te ruimen als je er niet aan werkt.

In de houtwerkplaats betekent dat eigenlijk altijd vegen & stofzuigen. Doe dit extra goed als je met `besmettelijk' hout gewerkt hebt dat het werk van andere mensen kan verpesten.

Redelijkerwijs, als je s'avonds laat stopt en s'morgens vroeg verder werkt lijkt het geen belemmering om wel iets te laten staan.

Om te voorkomen dat een ander mopperend opruimt waar jij snel mee door wilt kun je een briefje neerleggen met een naam, datum, evt. wat uitleg en een telefoonnummer. Vooral bij grote dingen, speciaal ingesteld gereedschap, of natte verf of lijm is zo'n briefje erg handig. Briefjes hangen aan de deur van de grote hal.

Vuurwerkplaats

Een opgeruimde werkplaats is een van de basisregels voor een veilige werkplaats. Daarbij komt ook dat schone werkplaats uitnodigt tot opruimen, en een rommelige werkplaats tot rommel achterlaten.

Tafels algemeen

De tafels zijn werkplekken. Laat er dus geen rotzooi of half afgemaakte projecten achter.

Lastafel

Als je aan het lassen bent geweest, wees dan zo vriendelijk even de lasspetters van de lastafel te slijpen met een lamellenschijf. Daar is degene die na jou komt en daar niet achter wil blijven hangen erg blij mee.

Algemeen

Bij metaalbewerking in de Vuurwerkplaats wordt vaak geslepen. Wees zo vriendelijk om de tafels even schoon te vegen en/of te blazen met perslucht. En aan het einde even een bezem over de vloer.

Boortjes en gereedschap

Handig om even alle boorcassettes langs te lopen - en overal (vanuit de groene kist in de meetaalwerkplaats) alle ontbrekende boren of botte boren aan te vullen. Graag melden indien we bijna door een bepaalde maat zijn
Hiervoor komt elke maand een oproep via de deelnemerslijst.

Ook handig om dat te doen voor de bitjes.

En een algemene sorteer actie om al het gereedschap min of meer op de juiste plaats te krijgen. Dus alle steeksleutels in de la in de rode kar, etc,

En vaak doen we ook een grote schuif & verdeel actie van linealen en rolmaten - die eindigen vaak op één plek.

Keuken

Graag schoner achterlaten dan je hem aantreft.


Vuilnis

In principe moet je je eigen afval opruimen en afvoeren, zeker bij grotere projecten.

Verbrandbaar afval (huishoudelijke etc etc) mag in de makerspace container.

Oud metaal (Ook bakken met resten/spijkers/krullen) kunnen in de kleine grijze bak die bij de freesmachine staat. Volle bak kun je inleveren bij de kringloop.

Oud papier kan in de oud papiercontainer in de hal. (De kringloop krijgt hier geld voor, terwijl het legen van onze container geld kost).

KGA, lege batterijen, apparaten etc. kunnen in de Jekko aan de muur in de kleine ruimte. (Is de Jekko weg? Aparaten kunnen naar de kringloop, ook defect. Lege batterijen kunnen in het lege batterijen-bakje in de doorschuifkast en in de batterijenton van de de kringloop/buren of de Digros)

Grote container in grote ruimte

Grote-container.jpg.jpg

Een verzoek tot het legen van de grote container moet vanaf 2021 gebeuren via de Renewi-app.


Je kunt op 2 manieren de leging aanvragen:

  • stuur een bericht naar Ronald (<a href="mailto:ronald@rinenburg.com">ronald@rinenburg.com</a>) want die heeft de app op zijn telefoon
  • installeer de app zelf en vul de gegevens in van de Makerspace en vraag het zelf aan
  • vraag een lediging alleen aan voor de dinsdagen waarop de kleine container ook geleegd wordt.
Wat-in-container.jpg

Wat moet er in de grote container?

  • Alles wat niet in de kleine container past
  • Hout wat mogelijk nog hergebruikt kan worden maar niet meer groot genoeg om bij het ‘vrij bruikbare hout’ te plaatsen
  • dus: GEEN HOUTKRULLEN OF ZAAGSEL !!!

Het ophalen van de grote container is duur. Dus alles wat in de kleine past, moet in de kleine desnoods klein maken.

Kleine-container.jpg

Kleine rol container

Deze wordt om de week op dinsdag geleegd; zie de emails voor vrijwilligers op de mailing lijst. Je kunt de container op maandagavond na 22:00 buiten zetten of op dinsdag vóór 8:00 uur. Als je op dinsdag binnen komt en je vindt de geleegde(!) container buiten, neem hem dan mee naar binnen en stuur een bericht naar de mailinglijst zodat de vrijwilliger niet voor niks naar de Space komt.

Ander afval

Verf, klein chemisch afval, bouwafval, puin, en metaal mag niet in de container, afval zelf apart afvoeren.

Graag papier, vet en ander afvallen scheiden in de containers in de centrale hal.

Er is een aparte container met "kringloop" erop, deze niet gebruiken; deze is niet van ons. Maar van de kringloop.

Goed te weten

  • Stofzuigerzakken, vuilniszakken, schoonmaakmiddel, etc. staan in het keukenkastje onder de wasbak. Schuursponsjes en schone handdoeken etc. in het kastje links ervan. Vuile handdoeken mogen worden gewassen als het er veel zijn, en anders op de verwarming drogen, en daarna in de "vuile was"-tas. Vuile werkdoeken aan de lijn naast de "Chemische Hoek" (Of weggooien). Neem bij doeken met olie/vet maatregelen tegen broei.