Project wiki structuur
Op deze pagina staat de structuur van de wiki beschreven en het waarom.
Gebruik het als naslagwerk als je zelf aan de slag gaat.
De huidige structuur is een verbetering van de oude wiki-structuur en neemt de patronen mee die te vinden waren in de set artikelen.
Huidige Structuur
Hieronder staat de structuur van alle categorieën. Zij omvatten op hun beurt weer alle sjablonen en artikelen. Er zijn drie hoofdcategorieën: Tools, howto's en Algemeen.
Tool
- SafetyCats / DustCats / NoiseCats / Gasflesgebruik
- Imperial / Fragiel / Bruikleen / Gebruikskosten
- Verschillende labels (metaal, perslucht, hout, lassen etc.)
De categorieën onder Tools zijn labeltjes: artikelen kunnen met meerdere gemerkt worden. De sjablonen zijn ook te vinden onder hun respectievelijke categorieën om ze makkelijk navigeerbaar te houden.
Howto
- (geen subcategorieën)
MakerspaceAlgemeen
- Infrastructuur (Denk aan: netwerk, electra, automatisering, veiligheidsspullen, meubilair etc.)
- Procedures (Openen/sluiten vd Space, installeren van software, wiki-protocollen)
- BeAMaker (Beginnersdocumentatie en de Bootstrap)
- Zandbak (Oefenterrein)
- Veiligheidssjablonen (hier enkel de sjablonen; de pagina's met een sjabloon komen in de bijbehorende tool-subcategorie)
- Gereedschapssjablonen (idem)
Deze categorie is wat lastig samen te vatten. Alles wat met het reilen en zeilen van de Space te maken heeft hoort hieronder.
De subcategorieën zijn ook hier meer labeltjes dan mapjes. Een artikel mag onder meerdere Categorieën vallen.
Past een pagina niet onder een subcategorie? Plaats 'm dan direct onder MakerSpaceAlgemeen.
Concrete plannen
Dit is een opzet voor de herindeling en opschoning van de Makerspace Wiki. Wat dit allemaal betreft is nog niet vastgesteld, maar ik heb in ieder geval de volgende ideeën:
Categorieën en sjablonen herindelen en opschonen.- Oude/in onbruik geraakte/nutteloze/proefballonpagina's eruit.
Een pagina met richtlijnen voor toevoegingen aan de wiki maken.Een centraal beginpunt maken voor nieuwkomers die iets aan de wiki toe willen voegen (om wildgroei van stijlen te voorkomen).De main page even opfrissen zodat deze de wijzigingen reflecteert.- Ongebruikte bestanden weggooien.
- Pagina's opschonen naar de nieuwe richtlijn (dit is veel werk).
- De sjablonen niet de hele breedte van de pagina in laten nemen.
Minder concrete plannen
- Sjabloon:OldPage (niet nuttig: een pagina met dit sjabloon markeren in plaats van verwijderen is half werk. Stuur dan een mail en onderneem vervolgens actie)
- Note Freerk: niet eens om deze weg te gooien. Het lijkt inderdaad half werk, maar ik ben er voorstander van om niet te snel iets weg te gooien. Wel zou er een termijn aan kunnen zitten: zo van na 2 maanden mag iedereen een pagina met deze categorie weggooien.
- Toen ik die Categorie introduceerde, was het doel om ermee pagina's te markeren, die vervolgens bijgewerkt kunnen worden naar huidige maatstaven, of als historisch naslagwerk behouden konden blijven. Waarbij de "OLDPAGE" markering bovenaan duidelijk maakt dat de recente inzichten wellicht veranderd zijn, maar dat de pagina behouden is om de geschiedenis van de 'space weer te geven. Dus niet om weg te gooien. Pagina's die weg kunnen, kunnen direct weg. Pagina's die bijgewerkt of gearchiveerd moeten worden, kunnen door middel van een categorie automatisch in "TODO:bijwerken" of "Archief" lijstjes gezet worden. -- Lucas (overleg)
- Het zou handig zijn om voor de veiligheidssjablonen een default ('veiligheidscategorie onbekend') te maken en het aanmaken van een nieuwe pagina automatisch deze defaults mee te geven. Zo verliezen we geen pagina's uit het oog waarbij deze belangrijke gegevens niet ingevuld zijn. Ik weet alleen niet of dit kan.
- Taal is een lastig onderwerp, maar ik ben voor Nederlands als hoofdtaal voor de inhoud van de artikelen en engels voor de code. Laten we de automatische vertaler vooral gebruiken om NL naar EN om te zetten.