Desoldeerbout

From MakerSpace Leiden
Jump to: navigation, search

This equipment is Noise Category 3: Can be used at all hours. No limits.

This equipment is safety category 5: Equipment that is relatively fragile or expensive - so instructions strongly advised if you have not used them before. But instructions are not mandatory.

De Desoldeerbout is te vinden op de Electrobench:

Beschrijving

http://www.velleman.eu/products/view/?id=364118

Handleiding

http://www.velleman.eu/downloads/1/vtdesol3a401.pdf

De desoldeerbout wordt heet genoeg om metaal (soldeertin) mee te smelten, dus:

- Niet verkeerd beetpakken >:) - Niet aan laten staan als je weggaat (Vreet stroom, punt oxideert, brandrisico) - Gebruik de houder, niet los op tafel leggen


De desoldeerbout bevat gedesoldeerd soldeertin. Bij demontage van de desoldeerbout springt dit alle kanten uit, want er zit een veer in. Dus tenzij reinigen strikt noodzakelijk is: niet demonteren.

Tijdens het (de) solderen niet eten of drinken. (Lood, en de vloeimiddelen zijn ook niet eetbaar)

Gebruik

Bout in houder, Stekker in het stopcontact, laten opwarmen (10 minuten? i.i.g. lang). Kunststof handvat beetpakken. Bout boven prullenbak houden en knop aan achterkant indrukken om de veer te spannen. (Boven prullenbak om oud tin op te vangen).

Punt op de te desolderen verbinding plaatsen, soldeer laten smelten. Beetje met punt wiebelen rond het pootje van het component en knopje op bout indrukken zodat de veer ontspant. Door het vacuüm van het desoldeerpompje zal het tin de bout in worden gezogen. De verbinding is nu schoon. Zoniet: Een beetje vers tin toevoegen (voor de flux) en procedure herhalen.