Big Metal Bandsaw

From MakerSpace Leiden
Jump to: navigation, search

This equipment is safety category 4:

 • In-person, instructions strongly advised but not mandatory.
 • Reading, and following, the instructions on the Wiki is mandatory!

This equipment is Noise Category 2:
Can be used at all hours, but in moderation.
Be considerate; if you feel you need to wear ear protection,
then only use the tool between 07:00 and 19:00.

Dit gereedschap is van Wesley en in bruikleen gegeven aan de Space.
Let bij het gebruik op de extra regels.

Metaallintzaag.jpg

Veiligheid

Omdat het een langzaam apparaat is, is hij redelijk veilig. Hij is echter wel krachtig. Zorg daarom vooral dat je geen loshangende kleding hebt of handschoenen aan hebt die door de zaag gegrepen kunnen worden. Let verder op de mensen om je heen, want als je een lang stuk metaal aan het afkorten bent kunnen mensen er tegen aan lopen of er over struikelen. Het gebeurd eerder dan je denkt!

Instructies

De Metaal Lintzaag kan op twee manieren gebruikt worden: als scharnierende zaag en als stationaire zaag.

Gebruik als beweegbare zaag

Scharnier de zaag omhoog. Klem je werkstuk goed vast met de bankschroef. Laat de zaag weer zakken tot op het werkstuk. Laat de zaag door zijn eigen gewicht door je werkstuk glijden.

De zaag zal zichzelf uitschakelen wanneer hij helemaal naar beneden geklapt is. Dat is heel fijn omdat je er dan niet naast hoeft te blijven staan. Dat heeft echter wel het risico dat er dingen goed fout gaan als je werkstuk losschiet. Ook kan het gebeuren dat er iets in de weg staat waardoor de zaag niet uitgeschakeld wordt. Dit leidt echter niet tot schade.

Aandachtspunten:

 • Blijf tijdens het gebruik de zaag goed smeren met snij-olie.
 • Als je de zaag opklapt heeft hij de neiging om naar achteren door te klappen. Pas hiervoor op.
 • Het is verleidelijk om je werkstuk nog wat te verzetten voordat je met het echte zagen begint. Als je dat doet terwijl de zaag op je werkstuk ligt dan kan de zaag onder (zijlingse) spanning komen te staan en in dat geval zal de zaag schuin gaan. Verzet je je werkstuk, haal dan de zaag weer even naar boven voordat je met het echte zagen begint.
 • Zit je met de zaag in een schuine zaagsnede, dan heeft de zaag de neiging om die te blijven volgen, net zo lang tot hij stuk gaat. Zorg dus dat je werkstuk niet kan bewegen tijdens het zagen.

Gebruik als stationaire zaag

Scharnier de zaag omhoog (pas op dat hij daarbij niet doorklapt) en laat hem zo staan. Beweeg je werkstuk loodrecht tegen het draaiende lint. Schuin kan ook, maar let er dan op dat het zaaglint dan niet onder zijlingse spanning komt te staan. Je werkstuk draaien terwijl het zaaglint midden in een zaagsnede zit is uit den boze. Hier kan het lint niet tegen.

Als je klaar bent, zet de zaag dan weer naar beneden om ongelukken te voorkomen.

Aandachtspunten:

 • Blijf tijdens het gebruik de zaag goed smeren met snij-olie.
 • Als je de zaag opklapt heeft hij de neiging om naar achteren door te klappen. Pas hiervoor op.
 • Als je veel te doen hebt, let dan op je rug. In de stationaire stand heb je gauw de neiging om over het bankschroef-gedeelte gebogen te gaan staan om bij het lint te kunnen en dat is op de lange duur niet fijn voor je rug. Probeer er afwisselend links voor en rechts voor te staan.
 • Let bij kleine voorwerpen, of grote voorwerpen waar je iets kleins vanaf zaagt, er op dat er niets tussen de zaag en zijn geleiding kan schieten. Het gebeurd eerder dan je denkt.

Onderhoud

 • Als de zaag scheef gaat lopen moet deze mogelijk versteld worden. Vraag DW of Fulco even hoe dat moet of probeer er zelf achter te komen.
 • Als de zaag bot wordt moet het zaaglint vervangen worden. HBM (artikel 01198)kan deze leveren, mogelijk zijn er ook andere leveranciers.

Materialen

 • Snijolie. De soort is afhankelijk van wat je zaagt. Voor gewoon ijzer kun je meestal met groen werken als het een klein ding is; of de wat dikkere gele olie in de knipfles ernaast voor grotere stukken (15mm en groter).

Accessoires

Er zit een plaatje bij wat je kunt gebruiken als tafeltje als je de zaag in stationaire stand gebruikt. Of het echt handig is weet ik niet. De bouten waarmee je het bevestigd steken ook iets uit. Dat vraagt nog om een verbetering.

Het plaatje ligt meestal in het rek rechts van de zaag.

Colofon

Opgesteld door Fulco op 31/01/2019 - voel je vrij aanpassingen te maken.