Handgrinders

From MakerSpace Leiden
Jump to: navigation, search

This equipment is safety category 4: Equipment that is dangerous - instructions strongly advised but not mandatory

This equipment is Noise Category 1: Can only be used between 07:00 and 19:00 (Wear hearing protection).

Nestje haakse slijpers

Wat is het?

De haakse slijpers wonen oha in de Vuurwerkplaats, in een bak onder de lastafel.

De twee groene van Hitachi zijn van de space, de rest wordt beschikbaar gesteld door Fulco.

Haakse slijpers zijn bijzonder handige apparaten om metaal weg te slijpen. Hiervoor zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar.

Veiligheid

 • Gebruik de beschermkap goed. De beschermkap is niet alleen bedoeld als bescherming tegen de vonken, maar ook als bescherming van jezelf als hij van je werkstuk springt. Houd hem dus ook zo dat de beschermkap aan de goede kant zit als je aan het werk bent.
 • Draag een veiligheidsbril. Een gewone bril is over het algemeen onvoldoende omdat de splinters er makkelijk achterlangs kunnen schieten. Bovendien maken de vonken permanenten spikkels op je bril. Een goede veiligheidsbril kost 3 euro, die kun je om de zoveel tijd vervangen.
 • Draag gehoorbescherming. Ja, het is niet leuk, maar het is een gemeen geluid wat qua frequentie goed in de buurt komt van spraak. Dus je wordt vooral in je spraakgebied doof.
 • Pas op met waar je hem neerlegt als je klaar bent en hij is nog niet uitgedraaid.
 • Let ook op de mensen om je heen.

Gebruik

Er zijn meerdere typen schijven. Hieronder de belangrijkste:

 • Lamellenschijf: Herkenbaar aan de stukjes shuurpapier er op. Bedoeld om je werkstuk glad te maken, af te bramen, lasspetters te verwijderen
 • Afbraamschijf: Herkenbaar aan de dikte van de schijf. Werkt beter dan een lamellenschijf als je meer materiaal weg te slijpen hebt. Mag zijlings belast worden.
 • Doorslijpschijf: Herkenbaar aan de dunte van de schijf. Werkt het beste als je iets door te slijpen hebt omdat hij minder materiaal hoeft te verslijpen. Mag NIET zijlings belast worden.
 • Staalborstelschijf: Herkenbaar aan de stalen draden. Bedoeld om materiaal kaal te halen zonder het zelf weg slijpen. Dus voor verwijdering van verf, roest, enzovoort.

Wil je grote stukken recht slijpen? Vraag Fulco even voor instructie.

Ben je klaar met slijpen, veeg en/of blaas de tafels dan even schoon. Al het materiaal wat je wegslijpt ligt daar immers verspreid.

Onderhoud

 • Slijpschijven wissel je door als eerste de stekker er uit te halen, dan de pen aan de achterkant in te drukken, dan met de hand de slijpschijf linksom los te draaien. Een beetje kracht is voldoende. Gebruik een spansleutel als het echt lastig is.
 • Let bij het monteren van een nieuwe schijf dat deze in de goede richting geplaatst is, dat is oha met de bedrukte zijde naar boven. Let er ook op dat je de spanmoer niet verkeerd-om er op zet. Gebruik GEEN spansleutel bij het vastzetten, dat is niet nodig en maakt het plaatsen de volgende keer moeilijker.

Accessoires

 • Handvat. Is los te halen en ook verplaatsbaar voor als je ergens moeilijk bij kunt. De standaard plaats is rechts als je recht naar de slijpschijf kijkt en het apparaat naar beneden hebt.

Materialen

Slijpschijven liggen in de laskast, op soort gesorteerd. Zijn vrij te gebruiken maar als je echt veel te doen hebt laat het weten, ze zijn ook weer niet gratis.

Mocht je zelf schijven willen kopen, kijk vooral even bij de Action. De meeste van onze slijpers slikken schijven van 125mm.

Colofon

Opgesteld door Fulco op 11/03/2019.